Steengroeveproject

Het bestuur van de Stichting Vrienden van Burkina Faso probeert de kinderen van de moeders die in de steengroeve van Pissy werken, vlak bij de hoofdstad Ouagadougou, een toekomst te bieden. Pissy is een immense groeve, waar de mannen in de diepte granietblokken loshakken met behulp van vuren, waarna de vrouwen en kinderen de blokken in kleine stukjes hakken voor de wegenbouw. Dat laatste gebeurt onder erbarmelijke omstandigheden, de afdakjes bestaan uit oude lappen, die in het hete seizoen niet voldoende schaduw geven en in het regenseizoen het water niet tegen kunnen houden. De vrouwen nemen altijd hun kinderen mee en zodra ze een jaar of drie, vier zijn moeten ze al meewerken. De baby’s liggen gewoon naast de moeders op de grond, of hangen in draagdoeken op hun rug. De kinderen hebben door het stof allerlei ontstekingen (vooral in de ogen) en hun handjes raken misvormd door het voortdurend hanteren van een zware ijzeren staaf voor het hakken. Vaak gebeuren er ook – soms dodelijke – ongelukken met de kinderen. In Burkina Faso is een stichting werkzaam, de AEJTB, Association des Enfants et Jeunes Travailleurs de Burkina die zich het lot van kinderen aantrekt en zich daar ook voor inzet. Met de mensen van deze stichting heeft de stichting Vrienden van Burkina Faso een plan gemaakt om het leven van de kinderen daar te verbeteren, met als uiteindelijk doel een einde te maken aan de kinderarbeid in de steengroeve. Dit heeft ertoe geleid dat de Stichting Vrienden geld bijeen heeft gebracht om een stuk grond te huren vlak bij de steengroeve en daarop twee hangars te bouwen, waar de kinderen van 0-6 jaar kunnen worden opgevangen.
In 2018 is het terrein, met geld van onze Stichting, aangekocht door de AEGTB (Association des Enfants et jeunes travailleurs du Burkina)

 ‘Op 14 november 2020 overleed Annemarie Spijer, de oprichter en tot haar overlijden voorzitter van de stichting. Op 14 november 2021 werd ter nagedachtenis aan haar een speeltuin met verschillende speeltoestellen bij de Garderie feestelijk geopend.”

opening speeltuin 1 opening speeltuin 2
opening speeltuin 4   opening speeltuin 3 opening speeltuin 5  opening speeltuin 6
hobbelpaard2
gelukkig krijgen we van onze sponsoren geld om speelgoed te kopen:
hier een stevig hobbelpaard

laden-vrachtwagen
het werk in de steengroeve is heel zwaar
   
Garderie 2007
gelukkige kinderen in de garderie         
 
Kerstfeest
Sportschool Ton v.d. Kolk gaf het geld voor
het speelgoed voor de kinderen in de garderie

Moeder
een moeder helpt in de garderie

Steengroeve 2007
vrouwen in de steengroeve

Poort van de garderie

de poort van de garderie

Gerealiseerd met behulp van veel donateurs, w.o. de Lions en Cordaid en het NCDO

 

De garderie heeft de naam “Bii Songe” gekregen, Moree voor “goed opgevoed kind”. Er worden nu 50 kinderen opgevangen, die onder deskundige begeleiding kunnen spelen en leren en die op deze wijze worden voorbereid op het basisonderwijs, bevrijd van het gevaar van de steengroeve en de noodzaak steen te hakken.

etende kinderen
etende kinderen


De moeders uit de steengroeve die hun kinderen daar overdag (van 8 tot 4 uur) onderbrengen betalen daarvoor 500 cefa per maand (€ 0,75). Wekelijks komen er enkele moeders helpen en van de 30.000 cefa inkomsten per maand worden zij betaald, omdat ze een week lang geen geld in de steengroeve kunnen verdienen (in de steengroeve verdient een vrouw tussen de 1.200 en 3.000 cefa per week van 6 dagen, afhankelijk van de hoeveelheid steen die ze op een dag kan hakken).

 speelgoed 2017

 

 

 

We kregen een donatie om speelgoed te kopen.
Ook muziek is heel belangrijk voor de kinderen.
(links)

speelgoed 3speelgoed

speelgoed 4
speelgoed

steengroeve4kleuterleider Paul met "zijn" kinderen in de garderie
garderie 1
de kinderen en leiders van de garderie
garderie 2 
feest op de garderie - december 2020
garderie 2
Gelukkig Nieuwjaar - Garderie
Voorlichting aan ouders op de garderie
Voorlichting aan ouders op de garderie

De voorzitter van de Stichting Vrienden van Burkina Faso gaat enkele malen per jaar naar Burkina om de projecten te controleren. Al het geld gaat rechtstreeks naar het project en er worden geen kosten gedeclareerd.

steengroeve5
uitladen van zakken rijst voor de vrouwen

steengroeve6
uitdelen van rijst

steengroeve7
veel kleren meegenomen

steengroeve8
blij met kleren