koeien

In Laongo, een dorpje zo’n 50 km ten Noorden van de hoofdstad Ouagadougou heeft de Stichting Vrienden van Burkina Faso vele jaren het schoolgeld voor alle kinderen betaald. Omdat de vrouwen uiteindelijk zelfstandig moeten worden en het schoolgeld voor hun kinderen zelf moeten kunnen  betalen is de Stichting in Laongo in april 2010 gestart met een koeienproject op micro-kredietbasis. Voor 21 vrouwen van wie de kinderen toen naar de zesde klas gingen, is een koe gekocht en daarnaast nog eens 3 stieren om de koeien te dekken. Na een jaar konden de vrouwen de lening aflossen en konden andere vrouwen een koe krijgen. Zo is het steeds doorgegaan en nu hebben bijna alle vrouwen een koe.
Vrouw melkt koe
vrouw melkt koe
koeien en stieren
koeien en stieren

Daarnaast is er in het dorp ook een waterpomp geslagen en is er een meelmolen gekocht

Belangstelling voor pomp
nieuwe waterpomp
drinkende stieren
drinkende stieren
nieuwe meelmolen
de dieselmotor van de meelmolen is weggegeven
aan een naburig dorp en vervangen door
een elektromotor nu er elektriciteit is in het Laongo

electromotor-meelmolen
de electromotor

Béliers

De jonge landbouwers verdienen nu voldoende met de landbouw en hebben beliers aangeschaft, een soort grote schapen die ze opfokken en met winst verkopen: aankoop € 75, verkoop ongeveer het dubbele.

beliers

soumbala

De jonge vrouwen van het dorp zijn begonnen met het produceren van soumbala. Dat is een specerij bereid uit Nere (Parkia biglobosa). It can be made from other kinds of seeds, such as those of Prosopis africana , and the use of soybeans for this purpose is increasing due mainly to inadequate supply of néré seeds. Het kan ook van Sojabonen gemaakt worden. SoumbalaSumbala is rich in proteins and a variety of dietary minerals , which are completely absent from these bouillon cubes . is rijk aan eiwitten en diverse mineralen. De tweede molen wordt gebruikt om de zaden als het ware te “doppen”, zodat de zuivere zaden kunnen worden gekookt en tot balletjes worden gevormd. Het schijnt heel gezond te zijn en lekker te smaken in een saus. De vrouwen verdienen er goed aan, 1000 cefa per 3 kilo, € 1,50, voor Afrikaanse begrippen veel geld.

soumbala soumbala in balletjes

landbouw

De “Association des jeunes jardiniers de Laongo”, waarin  zich jongeren hebben verenigd, had behoefte kunstmest, insectenbestrijdingsmiddelen en een pomp voor irrigatie. De Stichting heeft in mei 2011 een bedrag van € 1.435 ter beschikking gesteld. De jonge mannen hebben 5 groepen van 6 personen gevormd en iedere groep is een halve hectare gaan cultiveren. In 2013 hebben ze het geleende bedrag terugverdiend en doorgeleend aan andere jonge agrariërs voor het seizoen 2012-2013. Daarna hebben zij het geld geleend aan de vrouwen voor de Soumbala en dit jaar hebben we het geleende geld terug gekregen.

tomatenteelttomatenteelt

tomatenteelttomatenteelt

De eerste oogst was heel bevredigend 

agrarisch 5
agrarisch 10 agrarisch 11
nieuwe-aanplant-moringaboomnieuwe aanplant: Moringaboom

spirulina

In 2014 zijn we in Laongo gestart met het kweken van spirulina, een van de rijkste natuurlijke energiebronnen ter wereld.

De oogst van de spirulina is goed, maar het kost de dorpelingen veel moeite de verkoop van de grond te krijgen. Ze hebben pas voor € 75 kunnen verkopen en hebben nog een voorraad van 65 kg. De prachtige werking van spirulina is bij de bevolking van Burkina Faso nog onvoldoende bekend en bovendien heeft het land veel last van een economische crisis. Voor ons is het bijna onmogelijk om vanaf de grote afstand de verkoop te stimuleren. Heel erg jammer, want het is zo’n mooie oplossing ter bestrijding van de honger.

spirulina-het-begin
spirulina, het begin
eerste-oogst-laongo
de eerste oogst
eerste-resultaat-laongo
het eerste resultaat
eindproduct
het eindproduct
De dorpelingen nemen steeds meer zelf initiatieven en nu zijn ze voorbereidingen aan het treffen om een dependance met drie lokalen van het lyceum in Ziniaré te bouwen. Als de school klaar is zorgt de regering voor docenten. Het is de bedoeling in oktober te starten, dan hoeven de leerlingen ook niet meer zo’n eind te fietsen.
lyceum 2018